FAQ

  • Ik heb nog een oude fles Tokaji Aszu staan. Is deze nog te drinken?

    Veel hangt af van de kwaliteit van de wijn en hoe deze wijn bewaard is gebleven. Als je de fles wijn tegen het licht houdt en de vlokken zie je door het vocht heen zweven weet je genoeg.
    Voor Tokaji van een goed wijnhuis, die altijd koel en donker bewaard is, hanteer ik de volgende vuistregel: 3 en 4 puttonyos Tokaji is na 12 jaar op zijn top en wordt dus daarna kwalitatief minder. Goede 5 puttonyos is na 25 jaar op zijn top. 6 puttonyos, Aszu Eszencia en Eszencia kunnen langer bewaard worden, de Natur Eszencia wel tot 100 jaar!

  • Ik heb nog een oude fles Tokaji Aszu staan. Is deze nog wat waard?

    Als de wijn over datum is spreken we van een museale wijn. Deze wordt soms nog verhandeld als mensen bij een bepaald jaartal nostalgische gevoelens hebben maar de markt voor dit soort wijnen is zeer beperkt. De waarde is ‘Wat een gek ervoor geeft’. Heeft u een oude fles Tokaji staan met een gaaf etiket dan willen wij die graag tegen transportkosten toevoegen aan ons museum. U kunt de wijn ook op marktplaats zetten en wachten op een bod.

  • Wat is een puttonyos?

    Tokaji Aszu is de wereldberoemde dessertwijn uit Hongarije waarvan de complexiteit en de zoetheid van deze wijn wordt bepaald door het aantal puttonyos. Maar wat is nu precies een puttonyos? Om dit te begrijpen moeten we terug naar de bereidingswijze van de Tokaji Aszu en het gebied waar deze druiven verbouwd worden, Tokaj-Hegyalja.

    Dit gebied in Noordoost Hongarije is gelegen tussen 2 grote rivieren, de Tisza en de Bodrog. Door het landklimaat zijn de nazomers hier warm. De opkomende zon brandt boven het water van deze rivieren zodat de waterdamp opstijgt in de vorm van mist. De combinatie van deze vochtige lucht en de herfstwarmte maakt dat de schimmel Botrytis hier goed gedijt. De Borytis tast de rijpe druiven aan door gaatjes te prikken in de schil van de druif. Daardoor verdampt het vocht uit de druif en verschrompelt de druif tot een grote rozijn. Dit proces wordt ook wel edele rotting genoemd. (Foto aangetaste druiven)

    Deze aangetaste druif is rijk aan suikers en aroma’s en wordt toegevoegd aan de droge basiswijn. Zo ontstaat de Tokaji Aszu. De hoeveelheid toegevoegde aangetaste druiven bepaalt de zoetheid en de hoeveelheid aroma’s van de Tokaji Aszu. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in puttonyos.

    Een puttonyos is een houten draagzak die men vroeger op de rug droeg, gevuld met druiven. Hier ziet u zo’n originele puttonyos. Gemaakt van Hongaars eiken, leeg al best zwaar. De inhoud van een puttonyos is zo’n 20 a 25 kg. (Foto puttonyos)

    Tot voor kort hadden we de 3, 4, 5 en 6 puttonyos Tokaji Aszu. En daarboven nog de Tokaji Aszu Eszencia en de Natur Eszencia. Om de kwaliteit van de Tokaji Aszu verder te verhogen heeft men in 2013 de 3 en 4 puttonyos uit productie genomen. En om verwarring met de Tokaji Eszencia te voorkomen is in 2008 de Tokaji Aszu Eszencia uit productie gehaald. Deze wijnen zijn nog wel verkrijgbaar maar het aanbod neemt natuurlijk af.

  • Hoe kan ik betalen?

    We hebben diverse betaalmethoden:

    • PayPal
    • iDeal
    • Bancontact / Mister Cash
    • Overschrijving

    Staat uw betaalmethode er niet bij? Neem dan contact met ons op.