Het wijngebied Tokaj

Het bijzondere van de wijnstreek van Tokaj Hegyalja in Noord-Oost Hongarije hangt samen met de berg. De bodem bestaat uit een opeenhoping van vulkaanresten en löss, terwijl de brede rivieren Bodrog en Tisza met de zon er voor zorgen, dat de hellingen voldoende vocht en warmte krijgen. De herfst is hier zeer lang en droog. Toen ik eind oktober in Tokaj op bezoek was genoten we van 25 graden in de wijngaard. Tot in november was het daar boven de 20 graden.

De bovenlaag van de grond bestaat uit löss en oude lava. Verder bestaat de grond uit veldspaat, porseleinaarde en porfier. Zeer geschikt voor de druiventeelt. Al duizend jaar vindt hier wijnbouw plaats. De Russen hadden apart een garnizoen gevestigd in Tokaj om de wijnaanvoer te garanderen. En van Paul Pius I wordt geschreven dat hij voor zijn gezondheid elke dag een paar slokjes Tokaji Aszu moest drinken. Aardig is dat een verwijzing naar deze Paus nog weer te vinden is op sommige flessen Tokaji van Hollokoi.

Het stadje Tokaj stelt weinig voor. Met name in de winter is de helft van de voorzieningen gesloten en maakt ze een uitgestorven indruk. In de zomer vind je op elke lantaarnpaal een ooievaar.