Wijnhuizen in Hongarije

Hollókői Mihály

Het wijnhuis Hollokoi Mihaly in het oosten van Hongarije, is één van de grotere wijnhuizen onder de kleine wijnhuizen in Tokaj. Hollokoi is een traditioneel familiebedrijf waar inmiddels de vijfde generatie actief is.

Op de wijngaard van bijna 10 hectare groeien de inheemse druivensoorten Furmint, Hárslevelu en Sárga Muskotály. Deze Tokaji rijpen in eikenhouten vaten op traditionele wijze (oxidatief) en in wijnkelders die meer dan 500 jaar oud zijn. Van elke wijn wordt slechts 7 a 8.000 liter gemaakt.

Bekijk de wijnen van Hollókői Mihály

Grof Degenfeld

De oorsprong van Grof Degenfeld in Hongarije gaat terug naar de 19e eeuw. De nazaten van de oorspronkelijke eigenaar zijn na de oorlog berooid vertrokken en geëmigreerd.

In 1996 zijn Gravin Marie Degenfeld en haar man begonnen met hun wijnhuis in de nabijheid van Tokaj, met het doel kwalitatief zeer hoogwaardige wijnen te maken. Ze zagen het belang van ecologische wijnbouw toenemen. Daarom begonnen ze in 2006 aan hun lang gekoesterd plan: het op biologisch verantwoorde wijze vervaardigen van hoogwaardige wijnen. Inmiddels is het gehele areaal van Grof Degenfeld biologisch gecertificeerd.

Voor een fraaie winery tour bij Grof Degenfeld  zie https://www.youtube.com/watch?v=Zsg3WHRJ2ao

 

Bekijk de wijnen van Grof Degenfeld

Chateau Dereszla - Prince Tamas

Chateau Dereszla heeft een van de rijkste geschiedenissen van de wijnhuizen in de Hongaarse wijnstreek Tokaj. Het wijnhuis heeft verschillende wijngaarden in de regio Tokaj, maar ook daarbuiten. De geschiedenis van het wijnhuis zelf kan worden getraceerd door het verleden van de wijnkelder na te gaan: De eerste schriftelijke relikwie van de kelder dateert uit het begin van de 15e eeuw.

In 2000 besefte de familie D’Aulan van Champagne dat dit landgoed, met zijn rijke historische verleden, de moeite waard was om een nieuw leven in te blazen. Na het vernieuwen van systemen en de invoering van de nieuwe technologie, creeërden ze van 5 aparte kelders één enkele kelder die de wijnbouw en algehele estetiek zeer ten goede kwam.

Bekijk de wijnen van Chateau Dereszla – Prince Tamas

Kristinus

Wijnhuis Kristinus bevindt zich op de hellingen aan de zuidkant van het Balatonmeer bij Kéthely. Sinds 300 jaar worden hier wijnen gemaakt en Kristinus bezit hier 55 hectare wijngaarden. Beschermd door de heuvels en de bossen ontstaat hier in de frisse lucht en op de klei de perfecte grondstof die later wordt omgezet in mooie wijnen. De waardevolle druiven worden handmatig geplukt en zorgvuldig verwerkt. Kristinus heeft de afgelopen 7 jaar al meerdere prijswinnende Hongaarse wijnen geproduceerd. Afgelopen jaren is er fors geïnvesteerd in een zeer moderne wijnmakerij die elegante wijnen maakt tegen betaalbare prijzen. Kristinus gebruikt veel Franse druiven die, gecombineerd met inheemse Hongaarse druiven, aan de boorden van het Balatonmeer unieke Hongaarse wijnen opleveren.

Bekijk de wijnen van Kristinus

Tóth Ferenc

Wijnhuis Toth Ferenc mag met recht een familiebedrijf worden genoemd! De familie produceert al generaties lang wijn op deze plek. Ferenc wordt zelfs gezien als de ambassadeur van de Kadarka druif en is daarvoor diverse malen onderscheiden zoals wijnmaker van het jaar 2012.

In 2006 heeft de familie een complete nieuwe kelder aangelegd waarbij ze 4 tunnels van 50 meter diep hebben gegraven in de rioliet/tuf heuvels waarmee ze een uniek keldersysteem hebben gecreëerd voor het rijpen en bewaren van de wijn.

Bekijk de wijnen van Tóth Ferenc

Béres

De familie Berés heeft haar fortuin vergaard in de farmaceutische industrie. Ze zijn het grootste private farmaceutische bedrijf van Hongarije. Aardig detail: dochter Melinda Berés heeft nog haar MBA studie in Nederland gedaan. In 2002 besloten ze in de regio Tokaj een landgoed te kopen met maar één doel: grote wijnen te maken die passen bij het prestige van de Tokaj regio.

Bekijk de wijnen van Berés

AES (Almagyar Érseki Szőlőbirtok)

The Almagyar heuvel is één van Eger’s beste hellingen waar de oorspronkelijke wijngaard van de kardinaal van Eger was gevestigd. Toen men de historie van de wijnbouw in Eger bestudeerde bleek dat deze verlaten wijngaard op het punt stond om geruimd te worden. De wijngaard was inmiddels begroeid met acacia en rozenbottelstruiken. Toen besloten wijnmaker Csutorás Ferenc en zijn 2 vrienden om te onderzoeken wat deze wijngaard hun te bieden had en ze vonden een verborgen schat toen ze in 2007 en 2009 druiven oogsten van deze wijngaard.

Bekijk de wijnen van AES

Kovacs Nimrod

Wijnhuis Kovacs Nimrod is gevestigd in zeven, in elkaar overlopende, kelders in de historische Veröszalastraat in Eger. In de 18e eeuw waren vele honderden wijnhandelshuizen in Eger, sterk gelijkend op die van Kovacs Nimrod. Deze waren gevestigd boven hun respectievelijke wijnkelders om ter plaatse de druiven te verwerken. Nadat het druivensap was gegist, werden de wijnen opgeslagen in houten vaten in de koele kelders beneden. In lijn met deze traditie continueert Kovacs Nimrod het wijn maken op dezelfde manier maar dan met de technologie van de 21e eeuw. Klik hier voor een video met meer informatie over Kovacs Nimrod. Registervinoloog Anne-Wies schreef over dit wijnhuis: www.anne-wies.nl/eger-hongarije-kovacs-nimrod/

Bekijk de wijnen van Kovacs Nimrod

Patricius

Het wijnhuis Patricius uit de regio Tokaj is opgericht door de familie Kékessy. Vader en dochter (Katinka) Kékessy zijn de eigenaren en komen uit een wijnmakersfamilie die al sinds de 18e eeuw wijngaarden bezaten in Tokaj en de heuvels van de Mátra. Het gebouw zelf is een herbouwd wijnhuis van de Várhegy wijngaard. Dit gebouw was eerder eigendom van de Jezuïeten en verschillende aristocratische families. De karakteristieken van dit gebouw zijn bewaard gebleven en ze is geïntegreerd in het moderne centrum van het wijnhuis. Patricius maakt, naast de beroemde 5 en 6 puttonyos Aszu wijnen, ook de droge Tokaj wijnen die het beste van de Hongaarse wijnen in de wereld vertegenwoordigen.

Bekijk de wijnen van Patricius

Tokaj Classic

Collega muzikanten Martin Schneider en Carl Settelmeier namen een besluit. Ze hadden al vele wijnen in de wereld geproefd en ze wilden nu zelf goede wijnen maken. In de historische plaats Mád, in het hart van de Tokaj-regio met meer dan 400 jaar historie, kochten ze een oud wijnhuis en moderniseerden deze. Het wijnhuis was van de hoge adel geweest en de bijbehorende wijngaarden lagen op ‘premier’ locaties op de Koningsberg.

Voor de muzikanten is het wijn maken hun passie geworden. Ze behandelen zowel hun druiven als hun wijnen als muziekstudenten. Talent wordt herkend en gepromoot. Karakter wordt aan het licht gebracht, de kleinste details zijn belangrijk en ze zoeken altijd naar nieuwe interpretaties. Net als in een duet is het harmonisch samengaan van de druivenrassen dat zorgt voor de mooiste wijnen. Elk oogstjaar kent daarbij zijn eigen samenstelling waarbij het individuele karakter blijft behouden. Voor de Tokaji Aszu geldt dat de geconcentreerde smaak wordt ingebed in hoge zuren in combinatie met de restsuikers.

Bekijk de wijnen van Tokaj Classic