Goulashsoep – recept en achtergrondinfo

Goulashsoep is misschien wel het bekendste gerecht uit Hongarije, samen met de paprika die je dan ook rijkelijk in deze soep vertegenwoordigd ziet. Maar taalkundig gezien is het een pleonasme, oftewel zoiets als een ronde cirkel.

Goulash betekent eigenlijk een rijkelijk gevulde maaltijdsoep. Hoewel er vele recepten zijn, zijn rundvlees, groenten en paprika de vaste elementen in de soep. En vaak ook aardappelen. Al verschillen daar de meningen over. Omdat Hongarije en Oostenrijk een groot deel van hun geschiedenis delen, later ook in het Habsburgse Rijk, is goulashsoep ook in Oostenrijk een ‘inheemse’ soep geworden.

Goulashsoep kun je kopen in blik of als pakje maar wil je echte soep proeven dan kun je die beter zelf maken. Als je dan denkt dat er één recept is, vergeet het maar. Oneindig veel recepten en ook in Hongarije heeft elke restaurant zijn eigen receptuur en smaak. De één gebruikt veel stoofvlees in de soep en bij de ander tref je een overdaad aan aardappelen aan. Al die recepten maken het ook wel weer boeiend. Wist je dat je langs de wegrestaurants in Duitsland ook heerlijke goulashsoep kunt eten? Goulashsoep wordt vaak gegeten met een stuk (stok)brood.

De geschiedenis van goulashsoep

De geschiedenis van de soep ontstaat bij Hongaarse herders op de poesta’s. Zij maakten de soep in een grote ketel die aan een driepoot hing boven een vuur. Vandaar ook de naam voor de soep, gulyas.

Gulyas zijn namelijk Hongaarse herders die kudden van runderen hoeden. Dat verklaart ook dat Goulashsoep is gemaakt met rundvlees als basis. Al vind je tegenwoordig ook andere vleessoorten in de soep. Vele jaren later wordt deze soep populair in heel Hongarije. Goulash is dan hét nationale gerecht van de Hongaren.

Hoe lang kun je goulashsoep bewaren?

Als je deze soep wilt bewaren, koel deze dan snel af door de pan in een gootsteen met koud water te zetten en dan goed afgesloten te bewaren in de koelkast. Het voedingscentrum adviseert bovendien om de restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te bewaren.

Tip: Maak de soep één dag van tevoren, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van. Bewaar de pan in de koelkast en zet ’m tien minuten voordat je wilt gaan eten op een laag vuur. Dat scheelt ook een hoop stress omdat de bereiding van deze soep wel enige uren vergt.

Wil je koolhydraatarm eten en heb je toch aardappels gebruikt in het recept? Vervang de aardappelen dan door knolselderij.

Welke wijn past hierbij?

In z’n algemeenheid zijn stevige rode wijnen lekker bij de goulash, zeker als deze op basis van rundvlees is gemaakt. En als we dan in de Hongaarse sferen blijven dan is de Egri Bikavér of Stierenbloed natuurlijk kandidaat nummer één. Met name de Kovacs Nimrod Rhapsody en de Superior smaken uitstekend bij deze pittige soep.

Op deze pagina verzamelen we de lekkerste recepten. Kijk, probeer en geniet.

Goulashsoep recept

Ingrediënten:

  • 1 kilo rundvlees
  • 1 pond aardappelen
  • 2 tot 3 grote uien
  • 3 tot 4 tomaten
  • 1 selderij
  • 2 rapen
  • 3 wortels
  • 5 tot 7 teentjes knoflook
  • 1 groene peper
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 bosje peterselie
  • zout & peper
  • varkensvet
  • voor noedels:
    • 1 (groot) ei
    • 10-12 dkg meel
    • zout

Bereidingswijze:

  1. Pak een grote pan of een ketel.
  2. Snijd alvast het rundvlees in kleinere stukjes.
  3. Versnipper de uien en bak dit op het vet in de pan.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de paprika, komijn en gemalen knoflook toe en roer dit. De pan moet van het vuur omdat de paprika anders verbrandt.
  5. Voeg de rundvlees toe met eventueel wat water.
  6. Als het water heeft gekookt, voeg dan zout & peper toe.
  7. Voeg vervolgens de gesneden groenten toe: wortels, rapen, tomaten en aardappelen.
  8. Voeg zoveel mogelijk water toe tot de pan zo goed als vol is.
  9. Zet dit een paar uur op, zodat alles zacht is geworden.
  10. Ondertussen kan je de noedels voorbereiden: meng het ei, het zout en de bloem.
  11. Wanneer alles na een paar uur zacht is, kan je peterselie toevoegen met stukjes noedels. Kook dit nog 10 minuten mee.

Eet smakelijk (Egyél finom)!