Paprikasoep recept en achtergrondinformatie

Hoe Hongaars is de paprika?

Paprikasoep en de paprika worden als typische Hongaarse gerechten gezien, maar de oorsprong van de paprika ligt toch echt in Zuid- en Midden-Amerika. De Azteken en de Maya’s kenden deze vrucht al en het is aannemelijk dat Columbus op zijn ontdekkingsreis in 1492 de paprika meenam naar Europa. En via Italië bereikt de paprika de Balkan en dan met name Hongarije. Wist u dat paprika  ‘pepertje’ betekent in het Hongaars? Begrijpt u direct de toepassing van deze vrucht.

Het klimaat en de ondergrond in Hongarije bleken namelijk perfect te zijn voor de paprika, zo goed dat de Hongaarse variant de oorspronkelijke overtreft in smaak, kleur en aroma. Dit komt door het landklimaat waar lange zomers met veel zon en weinig neerslag ideaal zijn.

Toch is de paprika niet begonnen als vrucht voor consumptie maar als kamer- en sierplant. Maar vanaf de 18-eeuw gebruiken de Turken ze als specerij en doordat Hongarije in die tijd onderdeel uitmaakte van het Ottomaanse rijk, wordt vanaf die tijd ze door de Hongaren ook geteeld voor menselijke consumptie.

Rijk aan vitamine C

De paprika is rijk aan vitamine C, het vergroot de eetlust en bevordert de spijsvertering. Na verloop van tijd vinden we in de Hongaarse kookboeken het gebruik van paprikapoeder die dezelfde goede eigenschappen in zich verenigt. De paprika wordt zo zeer kenmerkend voor de Hongaarse keuken. Ze wordt gebruikt in de goulash, vele vleesgerechten en natuurlijk in de paprikasoep.

In 1879 introduceert een Franse meester-kok de paprika in West-Europa. Wist u dat een Hongaarse wetenschapper in 1937 de Nobelprijs won voor zijn onderzoek naar vitamine C in paprika?

Pas na 1960 wordt de paprika gemeengoed in de West-Europese keuken al wisten we in die tijd niet welke vele toepassingen deze vrucht had.

Welke wijn drink je hierbij?

Ervan uitgaand dat je een pittige soep hebt gemaakt is een kruidige rode wijn een goede begeleider van deze soep. Als je dan ook nog de wijn uit het land van oorsprong neemt, Hongarije, dan is een kruidige Egri Bikavér van Kovacs Nimrod Rhapsody of Superior een uitstekende keuze.

Wil je iets voordeliger dan kies je voor de Birtok Vörös van Kristinus. Een houtgelagerde wijn op basis van onder andere de merlot druif, gemaakt aan de boorden van het Balatonmeer.

Hongaarse paprikasoep

Deze soep kent vele verschillende recepten waarbij u met de vele verschillende kleuren paprika kunt spelen. Het oog wil tenslotte ook wat.

De klassieke Hongaarse soep

Bereidingswijze:

 1. Verwijder de vetranden van het spek en snij de spek in kleine stukjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe dit ook met de paprika. Snipper de ui en hak de peterselie fijn.
 2. Bak het spek in de pan, voeg de paprika’s, de ui en het geperste knoflook erbij en laat dat ongeveer 10 minuutjes fruiten. Roer het geheel regelmatig door zodat het zich goed vermengt.
 3. Strooi nu de bloem met het paprikapoeder erover en roer goed door tot het geheel een homogene kleur heeft.
 4. Voeg nu onder voortdurend roeren de bouillon erbij tot een gladde gebonden soep ontstaat.
 5. Laat de soep 20 minuten op een zacht vuurtje doorkoken. Voeg paprikapoeder, zout en peper naar eigen smaak toe en proef tot je tevreden bent.
 6. Als de soep klaar is doe je het vuur uit en giet je de zure room erover.
 7. Maak het af door de fijngehakte peterselie als laatste over de soep te strooien.
 1. Ingrediënten (voor 4 personen):
 • 2 paprika’s
 • 250 gram gerookt spek
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels bloem
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1,5 liter bouillon
 • 0,25 liter zure room
 • Zout & peper
 • Peterselie

Welke kleur soep wil? Kies dan de paprika in de gewenste kleur van de soep.