De Cabernet Sauvignon is waarschijnlijk de meest beroemde wijndruif op aarde. Naast zijn beroemde collega Merlot uit de Bordeaux streek en de Pinot Noir uit het meer noordeijke Bourgogne. De druif is vanuit zijn oorspronkelijk wijngebied in Bordeaux met succes over de wereld verspreid, ook naar de nieuwe wijnlanden. Maar niet alleen naar de nieuwe wijnlanden maar ook binnen het oude Europa naar de Oost-Europese landen zoals Hongarije. De wijnen van deze druif kenmerken zich door een diepe rode kleur, een goede tannine structuur, een gemiddelde zuurgraad en aroma’s van zwarte bes, tomatenbladeren, donkere kruiden en cederhout.

Lees verder
Sorteer op:
Aantal producten per pagina:

Chateau Stephanus Balatoni Rosé
€ 6,50

Chateau Stephanus Balatoni Rosé

€ 6,50
Deze Chateau Stephanus Balatoni Rosé is een droge rosé wijn waarvan de druiven gekweekt zijn aan de boorden van het...
Bekijk product
Márkvárt Szekszárdi Bikavér
€ 14,95

Márkvárt Szekszárdi Bikavér

€ 14,95
De Márkvárt Szekszárdi Bikavér is een voorbeeld van een Bikavér uit Szekszárd. In de regio Szekszárd moet Bikavér in elk...
Bekijk product

Meer over Cabernet Sauvignon

Deze druif wordt zeer vaak gebruikt in blends met andere druiven waarvan de Merlot en de Cabernet Franc wel de bekendste zijn. Maar ook de Malbec, de Petit Verdot, de Carmenere en de Shiraz (de favoriete blend van Australie). In Spanje is de combinatie met de Tempranillo befaamd.

Uit het DNA profiel van de druif blijkt dat deze op natuurlijke wijze een kruising is van de Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc.

Er zijn twee hoofdredenen waarom de druif zo sterk in populariteit is gestegen. De meest simpele verklaring is dat de druif zich moeiteloos aanpast aan de verschillende bodemtypes en de verschillende klimaten. De tweede reden is dat de Cabernet Sauvignon zichzelf blijft. Waar de druif ook verbouwd wordt, je herkent haar smaak direct, enigszins aangepast aan de lokale omstandigheden maar wel direct herkenbaar. Een Cabernet Sauvignon met een vleugje Hongarije. Wat zeker ook meespeelt is dat iedereen de druif kent en zo voor ieder wijnbedrijf een veilige keuze is.

Wat ook in zijn voordeel spreekt is z’n grote opbrengst. De druif bloeit en rijpt laat en is dus het meest geschikt voor de warmere klimaten.

Sommige vinden dat de beste druiven uit de Bordeaux en uit Californië komen. Maar dit standpunt is de laatste tientallen jaren niet meer vol te houden gezien de enorme kwaliteitswijnen uit andere delen van de wereld op basis van deze druif. De topwijnen van deze druif zijn inmiddels onbetaalbaar duur geworden.