Boedapest

Reizigers in de hele wereld kozen in 2019 Boedapest als de beste bestemming in Europa. In totaal werden meer dan een half miljoen stemmen geteld vanuit 153 landen. European Best Destinations prijst Boedapest niet alleen om zijn rijke architectuur en z’n historisch erfgoed maar ook om zijn cultuur, gastronomie en thermale baden.

De ‘Parel aan de Donau’ is niet alleen Europa’s beste bestemming maar het is ook één van de mooiste en veiligste steden van de wereld. Boedapest combineert de elegantie van Parijs met de charme van Porto en het historisch erfgoed van Wenen met de tedere ‘way of life’ van Stockholm. Aldus het rapport.

European best destination 2019

Boedapest European best destination

De historie van Boedapest

Budapest, hoofdstad van Hongarije of Boedapest zoals de Nederlandse benaming luidt. Boedapest wordt wel de meest westerse hoofdstad van het Oost-Europa genoemd en is een metropool met bijna 2 miljoen inwoners en zo’n 4 miljoen bezoekers per jaar. Daarmee is ze de zevende stad in de Europese Unie qua inwoneraantal.

Buda en Pest

De majestueuze Donau stroomt tussen de stadsdelen Buda (linkeroever, ten westen van de rivier) en Pest (rechteroever, ten oosten van de rivier) door, daar waar de stad zijn naam aan te danken heeft. De Hongaren noemen deze rivier overigens de Duna.

Hoewel Boedapest pas in 1873 zijn naam kreeg gaat de oorsprong van de stad terug naar de tijd dat de stad een Romeinse stad was. En voor de Romeinen woonden daar de Kelten. Dan zitten we zo’n 400 jaar voor Christus.

De Hongaren meldden zich rond het jaar 900 vanuit de Zuid-Russische steppen van waaruit ze de Karpaten overtrokken. Het jaar 1000 geldt als het begin van het huidige Hongaarse rijk. In dat jaar werd namelijk Koning Stephanus I tot koning gekroond. Hij was tevens de eerste echt christelijke koning van Hongarije. Zijn (doop)naam is ontleend aan de bijbelse martelaar Stephanus. In de 16e eeuw bezetten de Turken het land 150 jaar lang. Daarbij viel het toenmalige Hongarije uiteen in 3 delen waarvan het Oostelijk deel onder Oostenrijks (Habsburgs) bestuur kwam, het midden van Hongarije met Boeda kwam in Turkse handen.

Dit veranderde in 1699 toen de Oostenrijkers de Turken verjoegen en Hongarije onder Oostenrijks bestuur kwamen. Onder druk van de Oostenrijkse nederlaag tegen de Pruisen in 1866 werd de Keizer van Oostenrijk gedwongen Hongarije als een gelijkwaardige partner te zien. De dubbelmonarchie was geboren. Na de beide wereldoorlogen en de beroemde opstand van 1956 tegen de Russen werd Hongarije eindelijk in 1989 een democratie.

Wijn in Boedapest

Natuurlijk kan een bezoek aan Boedapest niet zonder het genieten van een goed glas Hongaarse wijn. Of je neemt deel aan een wijn-spijs of wijntour door Boedapest. Bij Taste Hungary https://tastehungary.com/tours/ kun je kiezen uit diverse wijntours, afhankelijk van je wensen. De lengte van de tours variëren van 1,5 uur tot een hele dag.

VinAgora International Wine Competion

In april van elk jaar vindt de VinAgora International Wine Competion plaats. Een wijnwedstrijd voor wijnen uit Centraal Europa al hoewel de Hongaarse wijnen de inzendingen domineren. Meer informatie vind je op https://vinagora.hu/en/foooldal_1. Alle grote wijnhuizen zijn op de VinAgora vertegenwoordigd zoals Kristinus, Grof Degenfeld, Kovacs Nimrod, Patricius en vele anderen.

Rosalia festival

Op dit festival, eind mei / begin juni, staan de rosé wijnen en de mousserende wijnen centraal. Ook dit festival is boordevol muziek en vindt plaats in het centrum van Boedapest in het Budapest City Park. Meer informatie https://rosalia.hu/en/home_1

Boedapest wijnfestival

Elk jaar in september wordt er in de Burcht van Buda, in het westelijk deel van Boedapest, een groots wijnfestival georganiseerd. Vier dagen lang presenteren de wijnboeren uit heel Hongarije hun beste wijnen. Jaarlijks komen hier vele tientallen duizenden bezoekers op af. Niet alleen voor de bijna 150 wijnboeren maar ook voor de ambiance, dans en muziek. Kijk voor een sfeerimpressie op: https://www.aborfesztival.hu/cikk/memories//8/221

Bezienswaardigheden in Boedapest

Boedapest kent natuurlijk een heleboel bezienswaardigheden. Benieuwd naar de bekendste gebouwen van deze mooie stad? Bekijk hier de bezienswaardigheden.

Hotels in Boedapest

Hotels zijn relatief goedkoop in Boedapest. Waar krijg je nog een overnachting voor maar € 10,- per nacht? Dat is bij sommige hotels zelfs inclusief ontbijt. Ontbijt zit minder vaak bij de overnachtingsprijs in dan bij hotels in Nederland, even opletten dus hoewel maar voor een paar euro kun je prima ontbijten in Boedapest.

Boedapest behoort tot de goedkoopste hoofdsteden in Europa om te overnachten. De meeste hotels vind je in Pest, ten oosten van de Donau. Dit is ook het gebied met de meeste restaurants en winkels.

Een goed **** hotel waar ik zelf goede ervaring mee heb is La Prima Fashion, vlak bij de kettingbrug en de Donau. Een boutique hotel op een heerlijke locatie in het hart van Boedapest, op 500 meter van de oude binnenstad. Uitstekend ontbijt ook trouwens. Op minder dan 200 meter van de Donau en met veel restaurants op loopafstand. Als je dan daar overnacht moet je beslist een keer dineren bij het Italiaans restaurant Cucina, Váci street 20. Heerlijk eten maar houd er rekening mee dat het restaurant erg populair is en dus vaak druk bezocht. Misschien goed om vooraf te reserveren of later op de avond te dineren. Het hotel is ook perfect als je een huurauto wilt gebruiken de volgende dag of deze wilt inleveren. Met bijna alle autoverhuurders in de buurt loop je dus gemakkelijk na inlevering van je huurauto naar het hotel. Of haal je daar de volgende dag je huurauto op.

Hotel President is een **** hotel voor degene die van wellness houdt en graag ’s-ochtends een baantje in het zwembad van het hotel trekt. Op 5 minuten van de Stefanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest. Voor mij om 4.00 uur in de ochtend te vroeg. Een luchthavenshuttle bracht mij in dit vroege uur naar de luchthaven van Boedapest voor mijn terugvlucht naar Eindhoven. Vriendelijk personeel, zelfs mijn vergeten telefoon kreeg ik weer nagestuurd.

Middenklas hotels (***) kosten vaak maar 3 tientjes per nacht. Zelfs de hotels in het centrum!

Boedapest kent overigens ook meerdere uitstekende 5 sterrenhotels met betaalbare overnachtingen.

Bekijk alle hotels

Badhuizen in Boedapest

Sinds de Romeinen vinden we in Boedapest Badhuizen, thermale baden, Turkse stoombaden of mineraalbaden. Geloof het of niet maar Boedapest kent maar liefst 136 thermale baden die gezamenlijk 70 miljoen liter water per dag consumeren.

Het water bevat calcium, waterstofcarbonaat en magnesium en wordt geneeskrachtige werking toegeschreven met name voor spier-, huid- en gewrichtsklachten. Ook schijnt het te helpen tegen stress en bronchitis. Vaak hebben ze verschillende baden met verschillende temperaturen maar met een gemiddelde temperatuur van 30 graden voelt het water aangenaam weldadig aan, dat zal wel tegen stress helpen. In deze badhuizen is overigens alleen gekleed baden toegestaan. Vanaf 14 jaar is iedereen welkom.

Bekijk hier meer over badhuizen .

Eten & drinken in Boedapest

Ook eten en drinken is in Boedapest zeer betaalbaar. Uiteraard betaal je voor je biertje of wijntje in het centrum van de stad in het hoogseizoen dezelfde prijs als in Nederland op het terras, wie direct buiten het centrum eet en drinkt is aanzienlijk goedkoper uit. Zie je het bordje étterem dan is dat een aanduiding voor een restaurant dat zowel lokale gerechten serveert als internationale. Zie je het bordje csárda, dan betreft het een restaurant dat alleen lokale, Hongaarse, gerechten serveert. Dus veel paprika, rundvlees, goulash, vissoep, augurken en uiteraard Hongaarse wijn. Vrijwel altijd geserveerd met brood. Een bord goulash hoeft niet duur te zijn. Voor € 6,- a 7,- per persoon heb je een heerlijk bord goulash.

Naast wijn en bier kent men daar de Palinka, sterke drank op basis van vruchten, meestal pruimen. Gevalletje sterke drank met alcoholpercentages tussen de 40 en 50% waarbij de Hongaar zelf meestal de meest sterke variant prefereert. Daarnaast bestaat de kruidenlikeur ‘Unicum’ die door Zwack op de markt wordt gebracht. Deze is ook in Nederland verkrijgbaar en is een geheim recept van 40 kruiden. Met z’n 40% alcohol ook een serieuze drank. De bekendste rode wijn van Hongarije is de Egri Bikavér of Stierenbloedwijn uit Eger, op 2 uur rijden ten oosten van Boedapest.

In de Centrale Markthal (Vamhaz Korut 1-3), vlakbij de Donau aan de Pest zijde is een culinair walhalla. Met veel restaurants op de eerst verdieping maar zeker ook veel kraampjes met allerlei voedsel op de begane grond. Van veel verschillende soorten paprika, de beroemde Tokaji Aszu maar ook veel ijskraampjes en straatvoedsel. Totaal bijna 200 verkooppunten is deze architectonisch uiterste fraaie hal een ware beleving. Niet voor niets is deze Centrale Martkhal uitgekozen al Europa’s mooiste markthal en CNN vind het zelfs de mooiste markthal ter wereld. Geniet van het licht dat door de oude ramen binnenvalt, de fraaie gietijzeren dakspanten. Je waant je 2 eeuwen terug op deze markt.

Behalve de klassieke Hongaarse keuken vind je in Boedapest ook vele goede internationale restaurants zoals de Italiaanse, Griekse, Franse, Thaise, Spaanse, Mexicaanse en Chinese restaurants. Al zijn de laatste niet zo overvloedig in het straatbeeld aanwezig dan in de gemiddelde Nederlandse stad. Overwegend is het niveau van de restaurants uitstekend en zit Boedapest culinair de laatste jaren behoorlijk in de lift. Er staan maar liefst 25 restaurants vermeld in de Michelingids van 2018 waarvan drie Michelin restaurants met 1 ster en één restaurant met 2 Michelin sterren (Onyx, Vörösmarty tér 7-8, Pest 105). Voor meer informatie: https://www.viamichelin.nl/web/Restaurants/Restaurants-Boedapest-1007-Budapest-Hongarije

In de meeste restaurants kun je het risico nemen om zonder afspraak aan te schuiven. Vaak stelt men het op prijs dat ze je naar de tafel vergezellen en dat je een tafel aangewezen krijgt. Op veel afrekenbonnen staat een fooibedrag vermeld. Mocht dit niet zo zijn dan is het gebruikelijk om een fooi te geven door het bedrag naar boven af te ronden of het wisselgeld beleeft te weigeren.

Restaurants Boedapest

Vakantieparken in de buurt van Boedapest

Nederlanders genieten graag van de luxe en de speelmogelijkheden voor kinderen in vakantieparken. Ook Hongarije kent in de buurt van Boedapest, de nodige vakantieparken. Vaak met Nederlandse eigenaren of van bekende namen zoals Landal, Molecaten, VancanceSelect of Eurorelais.

VacanceSelect Villapark Hongarije

  • Villapark Vargesztes is een villapark met Nederlandse huiseigenaren en ligt op slechts 50 minuten van Boedapest. Volgens eigen zeggen het meest luxueuze villapark van Hongarije. Er zijn zelfs villa’s te huur met een indoor privé zwembad. Maar ook voor degene die een iets eenvoudiger villa huren is er een gemeenschappelijk binnen- en buiten zwembad. En of dat nog niet genoeg is bestaat er een schitterend wellness complex op het park. Sinds kort rechtstreeks te boeken voor degene die op eigen kracht naar Hongarije afreizen. Kijk maar eens naar de aantrekkelijke prijzen die in Hongarije mogelijk zijn. Uitermate geschikt voor liefhebbers van natuur en uiteraard de cultuurliefhebbers die hun hart kunnen ophalen in de culturele hoofdstad Boedapest.

Molencaten Park Legénd Estate

Op ongeveer drie kwartier rijden van Boedapest, bij het Börzsöny gebergte, heeft Molecaten twintig 6-persoons vakantiebungalows te huur. Uiteraard kent het park een buitenzwembad, zonneterras, speeltuin en een broodjesservice. Het park ligt in een mooi gebied die met zijn 335 bronnen en snelstromende beken bijzonder waterrijk is.

Landal Duna Residence

Landal heeft in dit park, op minder dan een uur rijden van Boedapest, 102 appartementen met airconditioning. In het park is een binnen- en buitenzwembad en een eigen wellnessruimte. Je hebt vanuit het park een schitterend uitzicht op de Donau en voor de watersporters zijn de Donau en het vlakbij gelegen Tatameer idealen plekken om helemaal los te gaan.

Eurorelais vakantiehuis

Wie minder op heeft met vakantieparken kan op landgoed Szabad Föld (vrije veld) één van de vier vakantiewoningen huren. Het Nederlands-Hongaars echtpaar woont op het 19e eeuws landgoed dat op 68 kilometer ten Zuidoosten van Boedapest ligt en daarmee dichter bij de beroemde poesta’s. Met een aquapark met 17 glijbanen dichtbij ligt en het barokke Eger op rijafstand een vakantiewoning centraal in Hongarije. Ideaal voor uitstapjes.

Weer Boedapest

Ben je benieuwd naar het weer in Boedapest? Het klimaat in Hongarije is anders dan in Nederland. Hier kan je de weersverwachtingen vinden voor de hoofdstad.

Bekijk de weersverwachtingen