Een nieuw glas voor de Tokaji Aszú

Een nieuw glas, speciaal ontworpen en getest om Tokaji Aszú optimaal te presenteren, is vandaag officieel onthuld in de conferentiezaal van het Andrássy Kúria Hotel in Tarcal. Ongeveer negentig genodigden, voornamelijk lokale wijnmakers, kregen twee Aszú wijnen te proeven in dit elegant, uniek gevormde glas. Dit glas, geselecteerd uit vijf finalisten, werd in augustus eerder dit jaar gekozen tijdens een proeverij door lokale wijnbouwers en professionals.

Het evenement werd gehost door Tokaj-expert en auteur van de bekroonde Tokaj Guide, Gergely Ripka, die de initiator en drijvende kracht achter het project was. Het glas is nu te koop bij fabrikant Halimba Crystal.

Halimba Tokaji Aszú Glass 350 ml – Halimba Crystal – Halimba Crystal Glass manufactory (halimba-crystal.com)

Hoewel weinigen op 10 december, de Internationale Aszú Dag, met een Aszú zullen klinken, zal het nieuwe glas deze kerst in Hongarije en hopelijk later wereldwijd een essentieel onderdeel worden van het glasassortiment in bars en restaurants.

Een speciaal glas voor Aszú wijnen was langverwacht. Velen herinneren zich wellicht het korte, lelijke glas met een dikke steel dat vroeger voor alle Tokaji gebruikt werd, maar dit ontwerp ruïneerde de ervaring van de meeste Aszú wijnen. Dit werd bevestigd in een test van Hongarije’s leidende wijnmagazine Borigo in 2011, waarbij Aszú wijnen uit dit en negen andere glazen van Stöltzle werden geproefd om het meest geschikte glas te vinden. Interessant is dat het winnende glas in die test een witte wijnglas van 420 mL was en de runner-up een Bordeaux glas van 645 mL, wat aangeeft dat grotere glazen goed lijken te werken voor Aszú.

Geen van de vijf glazen in de proeverij van augustus was zo groot, maar verrassend genoeg bleek een van de kleinere glazen het beste te presteren voor de meeste proevers. Het is wel belangrijk om te vermelden dat de Borigo test slechts twee tien jaar oude wijnen gebruikte om de tien glazen te testen, terwijl de vijf prototypen voor het nieuwe glas met meer dan veertig Aszús werden getest in augustus, wat onmisbaar was gezien de grote diversiteit in zoete stijlen van Tokaji.