Het Balatonmeer in Hongarije is met een lengte van 79 kilometer en een maximale breedte van 15 kilometer het grootste meer van Midden-Europa. En nergens is het meer dieper dan 3 meter. Het meer of de Hongaarse Zee is gelegen in het westen van Hongarije en is ná Boedapest het grootste toeristische trekpleister van het land.

Lees verder
Sorteer op:
Aantal producten per pagina:

Chateau Stephanus Balatoni Rosé
€ 6,50

Chateau Stephanus Balatoni Rosé

€ 6,50
Deze Chateau Stephanus Balatoni Rosé is een droge rosé wijn waarvan de druiven gekweekt zijn aan de boorden van het...
Bekijk product
Chateau Stephanus Balatoni Olaszrizling – Welschriesling
 7,60  6,95

Chateau Stephanus Balatoni Olaszrizling – Welschriesling

 7,60  6,95
Deze Chateau Stephanus Balatoni Olaszrizling – Welschriesling is een mooie frisse wijn met tonen van appel, citroen en amandel.
Bekijk product
Lellei Pinot Gris
€ 7,95

Lellei Pinot Gris 2021

Garamvári
€ 7,95
Pinot Gris is een klassieke druifsoort uit de streek van het Balatonmeer. De Lellei Pinot Gris is een kruidige wijn...
Bekijk product
 12,95  9,95

Ikon Genezis

 12,95  9,95
Deze Ikon Genezis is een rode blend met een ronde smaak, gemaakt van Syrah, Cabernet franc en Merlot.
Bekijk product
€ 15,95

Garamvari Sinai Cabernet

€ 15,95
Een complexe en langdurige mondgevoel. In neus en smaak domineren bosvruchten van verschillende blauwe bessen afgerond door subtiele kruidigheid. Een slok van deze wijn...
Bekijk product
Garamvari Sinai Syrah
€ 15,95

Garamvari Sinai Syrah

€ 15,95
Een complexe wijn met langdurige mondgevoel. In neus en smaak domineren bosvruchten van verschillende blauwe bessen afgerond door subtiele kruidigheid....
Bekijk product
€ 25,00

Ikon 1199

€ 25,00
Deze Ikon 1199 is dé topwijn van IKON. Het jaartal in de naam verwijst naar de slag bij Rádpuszta in...
Bekijk product

Geringe waterdiepte

Door de geringe diepte van het meer en de vele zonuren is het water in de zomermaanden gemiddeld zo’n 25 graden en daarmee zeer geriefelijk. In de weekenden is dit dan ook de favoriete verblijfplaats van de inwoners van Boedapest, met name aan de Noord-West kant van het meer is het dan zeer druk in de zomermaanden.

Het meer is erg populair bij zwemmers en zeilers, niet alleen de recreanten maar ook de fanatieke deelnemers aan de jaarlijkse 5 kilometer lange zwemtocht of de 200 kilometer lange jaarlijkse Kékszalag zeilrace. In de noordelijk gedeelte van het Balatonmeer bevindt zich het schiereiland Tihany. Zowel het dorp als het eiland heten overigens Tihany. De benedictijner abdij op het eiland is bijna 1000 jaar oud en was vroeger eigenaar van wijngaarden rondom het meer waaronder de wijngaard van Ikon.

Ideale wijnomstandigheden

De combinatie van zon en voldoende neerslag zorgt voor ideale omstandigheden in de wijngaarden aan de boorden van het meer. De schittering van de zon op het water heeft een positieve uitwerking op de druiven in de omliggende wijngaarden.

De streken rondom het Balatonmeer kennen verschillende microklimaten zodat er een grote hoeveelheid verschillende wijnen geproduceerd worden van hoge kwaliteit. Daar waar aan de noordoevers van het meer stevige witte wijnen op vulkanische bodem gemaakt worden vinden we ten zuiden van het meer löss grond en is het klimaat meer geschikt voor het maken van lichtere witte wijnen. Balatonboglér is met z’n 2.200 hectare het grootste wijngebied van het Balaton gebied.

Verreweg de meeste van de bijna 4.000 wijnmakers zijn hier op heel kleine schaal actief en leveren met name de wijn voor de lokale bevolking rechtstreeks uit de tank. De grotere wijnhuizen waaronder Ikon, Konyari en Garamvári exporteren op grote schaal uitstekende wijnen.