Muscat wijn of Muskaat wijn wordt gemaakt van de Muscat druif. Deze zie je veel in Frankrijk maar komt in veel andere wijnlanden voor zoals Oostenrijk, Spanje, Italië (Moscato) en Portugal. Maar ook in de nieuwe wijnlanden zoals Californië, Australië en Zuid-Afrika. Volgens sommigen is de Muscat druif de oudste druivensoort ter wereld. De druif kent verschillende varianten zoals de Muscat Blanc of Ottonel. De Lunel komt oorspronkelijk uit Frankrijk maar is onder de naam Sarga Muskotaly (gele muskaat) in Hongarije bekend. Er zouden totaal zo’n 200 varianten van de Muscat druif bestaan.

Lees verder
Sorteer op:
Aantal producten per pagina:

Tokaji sarga muskotaly
€ 9,95

Tokaji Sarga Muskotaly Late Harvest

Hollókői Mihály
€ 9,95
Deze Tokaji Sarga Muskotaly Late Harvest van Hollokoi Mihaly is een verrassend frisse wijn die de zeer herkenbare geur en...
Bekijk product
€ 10,70

Chateau Stephanus Tokaji Muscat off-dry

Chateau Dereszla
€ 10,70
Zeer aromatische geur van de Muscat druif. Met plezierige en uitgebalanceerde restsuikers. Lekker als aperitief wijn maar ook lekker bij...
Bekijk product
muscat blanc
 11,95  10,95

Tokaji Muscat Blanc

Grof Degenfeld
 11,95  10,95
Met 4.2 bij Vivino op de 2e plaats in de top 25 van Hongaarse witte wijnen!. Deze Tokaji is een...
Uitverkocht
 34,50  32,50

Tokaji Aszu Sarga Muskotaly 5 puttonyos

Hollókői Mihály
 34,50  32,50
Hier past eerbied. Deze vijfvoudige puttonyos dessertwijn vonkt amberkleurig in het glas: hoop, geloof en liefde in wijnvorm.
Uitverkocht

Muscat wijn in Hongarije

Muscat wijn vind je in Hongarije aan de boorden van het Balatonmeer en in het wijngebied Etyek maar voornamelijk in het Tokaj wijngebied. Ongeveer 5% van het areaal in Tokaj is beplant met deze druif.

Van Muscat druif naar Muscat wijn

Vaak wordt deze druif in een blend samengevoegd met de furmint en de harslevelü. Dit geeft een mooi blend waarin de genoemde druiven goed tot hun recht komen. Er zijn echter ook Hongaarse wijnen die voor 100% van muscat druiven zijn gemaakt. Wijnen van deze druif zijn geurig en kruidig en je herkent ze direct in de neus.

Veel mensen denken dat Muscat wijnen per definitie zoet zijn. Hoewel deze druif vaak voor zoete wijnen wordt gebruikt komt deze druif ook in droge witte wijnen voor. Daarom heeft Tokajwijn ook de droge wijnen van deze druif in haar assortiment opgenomen. Een voorbeeld van een droge wijn is de Tokaj Classic Sarga Muskotaly. Voorbeelden van half-droge wijnen zijn de Grof Degenfeld Tokaji Muscat Blanc en de Chateau Stephanus Tokaji Muscat off-dry. Waarbij de Grof Degenfeld variant droger (minder zoet) is dan de variant van Chateau Stephanus. Genoemde Tokaji Muscat Blanc is heerlijk bij zeevruchten en zeer fijn van smaak. Een unieke wijn!

De Late Harvest Sarga Muskotaly van Hollokoi is een fraaie dessertwijn voor een bescheiden prijs. Wie een dessertwijn met veel diepgang wil komt uit bij de Tokaji Aszu 5 puttonyos van Hollokoi. De lieveling van Onno Kleyn, de wijnrecensent van de Volkskrant.