Online Hongaarse wijn kopen gaat snel en gemakkelijk
Online wijn kopen gaat snel en gemakkelijk en met de wettelijke retour garantie is online wijn bestellen dan ook zonder risico. Overigens, van alle wijn die Nederlanders drinken wordt 70% van de wijnen thuis geconsumeerd. Dat maakt ook dat veel Nederlanders gemakkelijk online kopen. Thuis afleveren van de wijn is dan wel heel praktisch. En ook onze zuiderburen hebben het online winkelen ontdekt als een goede kans om net die speciale wijnen aan te schaffen die in een normale winkel niet te verkrijgen zijn.
Tokaji Aszu
Misschien wel de beste wijn uit Hongarije maar in elk geval de oudste en de beroemdste dessertwijn van de wereld. Alleen in de beste jaren wordt de Tokaji Aszu gemaakt. Het woord Hongaarse woord ‘Aszu’ betekent ‘geconfijt’, het zijn de door de Botrytis Cinerea aangetaste druiven met een hoog suikergehalte die handmatig, druif voor druif, geplukt worden. Vervolgens worden deze druiven toegevoegd aan 136 liter droge basiswijn. Afhankelijk van de hoeveelheid Aszu druiven krijgt de wijn haar puttonyos. Om een Tokaji Aszu 3 puttonyos te maken wordt het equivalent van 3 puttonyos toegevoegd aan de droge basiswijn.
Welke consument koopt zijn wijnen veelal online?
Uit onderzoek van Management Team in 2016 bleek dat vooral mensen met een bovenmodaal inkomen of mensen met een bovengemiddelde wijnkennis hun wijn via de speciaalzaak betrekken of via internet kopen. Van de mensen met een bovengemiddelde wijnkennis zijn maar liefst 60% op zoek naar zijn of haar wijn in de wijnspeciaalzaak of kopen zij deze online.
Online Hongaarse wijn kopen zorgt voor veel keuze
Online Hongaarse wijn kopen was altijd al een stuk moeilijker en de keuze was dan ook beperkt. Meestal beperkte zich de keus tot één soort Tokaji en één soort Egri Bikavér of Stierenbloedwijn, als je al geluk had. Vanaf nu kunt u bij ons meer dan 70 soorten Hongaarse wijn kopen uit meerdere Hongaarse wijngebieden. Regelmatig bezoeken we beurzen en uiteraard Hongaarse wijnboeren om ons assortiment verder uit te breiden. Dat maakt dat u veel meer keuze hebt dan in een fysieke winkel. Bovendien is een fysieke winkel niet de beste plek om wijnen goed te bewaren. Vaak is het te warm, daar waar onze wijnen buiten het daglicht en in een koel magazijn bewaard worden. Door de hoge omloopsnelheid en telkens nieuwe aanvoer zijn de wijnen van topkwaliteit wanneer u ze in ontvangst neemt. Dat komt ook door de speciale verzenddozen van Vinologix die we gebruiken voor het vervoer van de wijnen naar u. Door gebruik te maken van deze verpakking zijn de flessen bijna onbreekbaar en bereiken ze u dus in goede staat. Ook op zaterdag wordt de wijn bezorgd op particuliere adressen. Tokajwijn rekent voor haar Belgische klanten hetzelfde verzendtarief als in Nederland. Daarmee profiteren de Belgen in dezelfde mate van de voordelen van Tokajwijn.nl als de Nederlanders. Hongaarse wijn kopen met de meeste keus komt ook binnen het bereik van de vele expats in Nederland en België. De meeste Hongaarse wijnen op de website kennen inmiddels ook een Engelse productomschrijving.
Puttonyos
De puttonyos is het houten vat dat vroeger op de rug gedragen werd waar zo’n 20 a 25 kg Aszu druiven ingaan. Het gistingsproces duurt lang. Hollokoi gebruikt de klassieke benadering, voor elke puttonyos 1 jaar lagering op houten vaten. Modernere wijnmakers kiezen vaak voor een initiële houten vatlagering om daarna de gisting in stalen vaten voort te zetten. Dit geeft lichtere, modernere wijnen. Voor 1945 werden er 2 puttonyos wijnen op de markt gebracht. Na 1945 alleen de Tokaji Aszu 3, 4, 5 en 6 puttonyos. De Aszu 3 puttonyos dient tenminste 60 gram restsuiker te bevatten, de 4 puttonyos tenminste 90 gram, 5 puttonyos 120 gram en de 6 puttonyos tenminste 150 gram restsuiker. Sinds 2014 mogen alleen nog de Tokaji Aszu 5 en 6 puttonyos op de markt gebracht worden. Dit in een poging om de kwaliteit van de Tokaji Aszu verder te verbeteren.
Druiven
Meestal maakt men de Aszu van de Furmint druif en soms van de Muscat Lunel druif. Vaak is ze een blend van Furmint en Hárslevelü. Door z’n sterke zuren gecombineerd met het fraaie zoet ontstaat een dessertwijn die onder goede omstandigheden jarenlang bewaard blijft. Ik heb goede Tokaji Aszu wijnen uit 1947 nog in de kelders van Grof Degenfeld aangetroffen.
Tokaji Szamorodni
In de jaren dat er weinig edele rot is loont het niet om die weinige Aszu druiven met de hand te oogsten. In dat geval oogst men de gehele tros, zonder selectie met een minimum aan Aszu druiven. Afhankelijk van de hoeveelheid Aszu druiven wordt er droge of zoete Szamorodni van gemaakt. Zoete Szamorodni dient tenminste 30 gram restsuiker te bevatten.
Deze wijn is minder complex dan de Tokaji Aszu. Waarbij de droge Szamorodni smaakt als droge sherry. Tokaji Szamorodni, betekent “zoals hij groeit” en de naam komt uit het Pools. De droge Szamorodni heet ‘száraz’ en de zoete ‘edes’ waarbij de zoete variant het meest verkocht wordt. Met het verdwijnen van de Tokaji Aszu 3 en 4 puttonyos verwacht ik een opleving van de vraag naar Tokaji Szamorodni Edes.
Tokaji Aszú Eszencia
De Tokaji Aszú Eszencia is ruim 200 jaar oud. Het is feitelijk de Tokaji Aszu 7 puttonyos met tenminste 180 gram restsuiker per liter. Ze vormt de brug tussen de 6 puttonyos en de Tokaji Eszencia. En dat geeft in de praktijk een hoop verwarring. Tokaji Aszú Eszencia of Tokaji Eszencia. Daarom hebben de Hongaarse autoriteiten besloten dat de Tokaji Aszu Eszencia benaming niet meer gebruikt mag worden. De laatste oogst die nog Aszú Eszencia mag heten is de oogst van 2009.
Eszencia
Tokaji Eszencia is de meest zeldzame en meest waardevolle Tokaji. Ook één van de meest dure wijnen ter wereld. Wil je hier meer over weten dan raden we je aan naar de Eszencia pagina te gaan.